Boekrecensie: Koken met Vis uit Blik

Vis uit Blik.inddVandaag las ik Koken met Vis uit Blik geschreven door Bart van Olphen en Jaap van Rijn. Koken met Vis uit Blik is een een kookboek  wat draait om , juist ja, koken met ingeblikte vis én schaal- en schelpdieren. Bart is een gepassioneerd ondernemer die zich sterk maakt voor het vangen van vis op een duurzame manier. Bijvoorbeeld door te voldoen aan de richtlijnen van de MSC. Op elke organisatie is wel wat af te dingen maar deze mensen proberen in ieder geval een verschil te maken. Op de site van de MSC staan trouwens ook nog wat lekkere recepten 😉

Een goede manier om duurzaam om te gaan met de gevangen vis is om ze in te blikken. De vis wordt dezelfde dag dat ‘ie gevangen is, ingeblikt en is dus supervers. Door de verpakking is de vis bijna oneindig houdbaar waardoor je altijd een voorraad in huis kunt hebben. Als je op aanbiedingen let kun je ook nog voordelig uit zijn, al zul je voor sommige blikken die in dit boek gebruikt worden wel even moeten zoeken. En voor de stylisten onder ons, sommige van die blikken zijn echt prachtig en staan heel mooi op een schapje in je keuken 😉

Bart opent het boek met te vertellen waarom hij dit boek heeft gemaakt, om daarna over te gaan op de geschiedenis van het vis inblikken en hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Interessant om te lezen. Er zit toch meer achter zo’n blikje dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Product-shot-all-cut-out

Dan komt waar het eigenlijk allemaal om gaat, de recepten. Deze zijn ingedeeld naar vissoort met steeds een stukje productinformatie zodat je ook een beetje weet over wat je eet. Duurzame visvangst blijft tenslotte Bart’s passie 😉

Heel toevallig maakte ik meteen het eerste het beste gerecht uit het boek. Kwestie van wat er in huis was en wat wij lekker vinden. Het heet Tonijnspaghetti met kappertjes en olijven. Ik heb het een beetje aangepast maar ik denk dat Bart daar wel mee kan leven 😉 Het was in ieder geval erg lekker. Jongste at 2 borden leeg 🙂

20141109_003357

Niet alles spreekt me aan maar een recept als Couscoussalade met witte tonijn en groene kruiden ga ik zeker binnenkort maken. Ook ga ik me dan maar eens aan ansjovis wagen. Ik durf het bijna niet te bekennen maar dat gebruik ik dus echt nooit. Kwestie van wat de boer niet kent enzo 🙂 Er staan 7 recepten met ansjovis in het boek maar de Ansjovis met gegrilde courgette spreekt me het meeste aan.

Daarna komt een hoofdstukje over mosselen. Daar ben ik niet echt een liefhebber van al klinkt de Spaanse rijst met mosselen wel goed.

Zalm uit blik vind ik heerlijk en ik ga zeker de quiche met zalm, prei en roomkaas  en de zalmspread op zuurdesembrood maken.

Van de makreelrecepten ga ik eens de Pekingmakreel maken, alleen al om de naam 😉

Bij de sardines recepten kan ik niet kiezen. Het klinkt allemaal lekker. Zeker weten ga ik de Sardines met gegrilde groenten, de Crostini met sardines en de Sardinehussel maken.

Krab is ook iets wat ik eigenlijk nooit eet maar de Krab met mango, avocado en geraspte gember klinkt wel als iets wat ik wel eens wil proberen.

En dan komt de echte uitdaging: schelvislever. De recepten klinken goed maar toch, schelvislever? Ook Bart heeft er een beetje moeite mee denk ik omdat hij er maar 2 recepten mee heeft.

Het boek eindigt met recepten voor kokkels en haring en een dankwoord.

Ik vind het een mooi vormgegeven en interessant boek. Dankzij de boeiende achtergrondinformatie is het meer dan een verzameling recepten. De recepten klinken goed maar ik heb pas eentje uitgeprobeerd dus hoe de rest is lees je t.z.t. nog. Bart heeft nog meer boeken gemaakt, over vis uiteraard:  de Visbijbel,  Het Nederlandse Viskookboek, Werken met VisHet Fishes kookboek en het Engelstalige Fishtales.  Met Bart kun je qua vis dus wel even vooruit 😉