Heiligbeen

Blijkbaar ben ik toch wel een beetje “zalig” want ik blijk een heiligbeen te hebben 😉

Nu al een jaar heb ik last van mijn lies met uitstraling naar het bovenbeen. Toen dat net begon ben ik bij een fysiotherapeut geweest die het los masseerde  en bij de huisarts die rust voorschreef. Nadat ik mijn elleboog brak stopte ik met de fysiotherapie omdat ik simpelweg niet meer tot daar kon komen. Rust heb ik toen genoeg gekregen omdat ik, ook door het slechte weer, bijna 4 maanden binnen gezeten heb. Maar de pijn bleef en toen ik weer begon met wandelen werd de pijn weer heftiger.

Mijn elleboog/arm was er nogal slecht aan toe dus ik heb een fysiotherapeut gezocht waar ik lopend naar toe kon en daar hebben we hard gewerkt om die arm weer beter te krijgen. Dat is voor een heel groot deel gelukt dus daar ben ik blij mee 🙂 De lies heeft al die tijd pijn gedaan maar ik ben pas weer met fysiotherapie daarvoor begonnen toen we de behandeling van de arm konden afsluiten.

Sinds een aantal maanden zijn we nu dus bezig met die lies. De fysiotherapeut heeft de spier die vanuit de lies over het bovenbeen loopt los gemasseerd en er stroom op gezet. Ook heb ik oefeningen gekregen die ik trouw doe.

De fysiotherapeut had goede ervaringen met een acupuncturist en ook daar heb ik me laten behandelen. Helaas haalt het allemaal niks uit en blijf ik pijn houden. Daarom heb ik ook mijn plannen om naar Santiago de Compostela te lopen afgeblazen. Dat durf ik nu gewoon niet aan. Ik wandel wel nog maar dat is allemaal maximaal een dagje én in de buurt. Als het niet gaat ben ik zo weer thuis. Als je in de binnenlanden van Spanje zit is dat toch wel even anders.

Omdat de ingezette behandeling niet hielp heeft de fysiotherapeut het over een andere boeg gegooid. Het schijnt dat ieder mens een heiligbeen heeft en dat kreng kan zorgen voor liesproblemen.

SI–klachten

De sacro-iliacaalgewrichten (SI-gewrichten) vormen de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de benen. De gewrichten bevinden zich onderin de rug, aan weerskanten van de wervelkolom. De gewrichten kunnen maar weinig bewegen, zodat rug en bekken vrij stevig met elkaar verbonden zijn. SI-gewrichten kunnen overbelast of ontstoken zijn. 
De pijn zit onderin de rug, meestal aan één kant en straalt uit tot in de bil. Soms straalt de pijn uit tot in het bovenbeen, maar meestal niet voorbij de knie. Ook kan er pijn in de lies zijn. Het lopen kan moeilijk gaan en pijn verergeren veroorzaken.
De banden van het SI-gewricht kunnen door te zware belasting (tillen) of door een onverhoedse beweging (vallen, verstappen) overbelast raken en pijn doen. Ook langdurige en zware loop- of fietstraining kan een dergelijke overbelasting veroorzaken. Een verkeerde houding (soms veroorzaakt door verkeerde schoenen) en overgewicht vormen aanvullende risicofactoren voor het ontstaan van SI-gewrichtsklachten.

Alleen heb ik geen pijn in mijn rug. De oorzaak van mijn klachten staat er ook bij. Ik ben namelijk toen begonnen met hardlopen en daar ben ik natuurlijk ook weer te fanatiek mee van start gegaan. Maar nu zit ik er mee. Het doet behoorlijk zeer en hindert me bij alles wat ik wil doen.  De fysiotherapeut is nu bezig met dat heiligbeen en dat wacht ik maar even af maar ik zie nog geen positieve verandering. Goede schoenen en nieuwe steunzolen heb ik. Maar wat kan ik nog proberen als deze behandeling niet helpt?