De Maastricht Studie

Een tijd geleden zag ik een oproep waarmee mensen gezocht werden die mee wilden doen aan de Maastricht Studie.  Van de site: De Maastricht Studie is een uniek onderzoek onder de Zuid-Limburgse bevolking naar het voorkomen, de oorzaken en de behandeling van type 2 diabetes (“suikerziekte”), hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen. Deelnemers aan De Maastricht Studie worden aan het begin van de studie en over 5 jaar uitgebreid medisch onderzocht. Centraal staat de vraag waarom de ene persoon wel type 2 diabetes ontwikkelt en de andere niet?

Voordeel voor jezelf is dat je de uitslagen van de onderzoeken krijgt en dat vind ik interessant. En het is natuurlijk geweldig dat er onderzoek gedaan wordt naar diabetes. Mijn moeder heeft het, voor de GBP had ik het ook en hoogstwaarschijnlijk zal ik het ooit weer krijgen. Dan is meer kennis alleen maar fijn.

Het is wel een hoop gedoe, deelname aan die studie. Ik moest er om 8 uur ‘s ochtends nuchter zijn met een potje ochtendurine en ik kreeg meteen een infuusnaald in mijn arm.  Daar is een keer of 7 bloed mee afgenomen. Ook mijn bloeddruk werd erg vaak gemeten. Na de eerste keer bloedprikken kreeg ik een walgelijk zoete suikerdrank te drinken. Dat is om te kijken hoe je lichaam suiker verwerkt. Daarna is steeds weer bloed geprikt om te kijken wat het effect van die drank was. Ook moest ik ellenlange vragenlijsten invullen en werd van alles aan mij opgemeten. Daarna kreeg ik een ontbijt en daar was ik erg aan toe 😉  En toen was het tijd voor de wandeltest. De onderzoeker had een afstand gemarkeerd met 2 pionnen die ik in 6 minuten zo vaak mogelijk moest afleggen. Dat zal wel een test zijn waar ik heel erg bij gefaald heb 😉

Na de wandeltest was ik zo ver klaar. Ik kreeg alleen nog een bewegingsmeter op mijn been geplakt die me 2 blauwe plekken bleek op te leveren, een apneu-meet-apparaat, een bloeddrukmeter en een grote fles om 24 uur urine in te verzamelen. Hoop huiswerk 😉 In die bewegingsmeter zaten 2 lichtjes en dat gaf  ‘s nachts wel een grappig effect 🙂

Ondertussen heb ik alles gedaan wat ik moest doen en alle apparatuur en de fles weer ingeleverd en nu is het wachten op bezoek nr. 2 Ik ben erg benieuwd wat er bij uitkomt maar dat krijg ik pas bij bezoek nr 3 te horen.

Maastricht Studie 1 Maastricht Studie 2 Maastricht Studie 3 Maastricht Studie 4 Maastricht Studie 5