Ontbijt

Elke ochtend dat de kinderen naar school gaan probeer ik een gezond en vooral lekker ontbijt te maken. Dat lokt de kinderen uit bed 😉 en zo hebben ze een stevige bodem voor hun schooldag. Terry neemt ook brood mee maar Indy wil dat pertinent niet. Hij vind dat het vies gaat smaken als hij iets meeneemt, maakt niet uit wat ik hem meegeef. Hij wil ook geen water uit kunststof drinkflessen want ook daar zit een bijsmaak aan. Ik denk dat hij daar gewoon wat gevoelig voor is. Ik vind dat wel een probleem want de hele dag zonder eten is geen goed idee. Zo’n schooldag is best lang. Ook daarom probeer ik er voor te zorgen dat hij dan in ieder geval goed ontbijt.

Omdat ik veel lees over gezondheid en eten en ik geloof dat goed eten de basis is voor alles wat er met je lichaam en geest gebeurt, zit er een hele filosofie achter mijn ontbijtjes 🙂 Bruin brood vanwege de vezels en de koolhydraten, roomboter vanwege het vet wat je lichaam nodig heeft, jam voor de snelle suikers zodat je energiereserves weer aangevuld worden na een lange nacht. In elke groente- en fruitsoort zitten weer andere voedingstoffen. Daar moet je niet op gaan studeren want een handig foefje is om gewoon elke keer andere en zoveel mogelijk verschillende kleuren te eten. Vandaag hadden we rood van de tomaten, groen van de komkommer, geel van de banaan en oranje van de mandarijn. Erbij voor de lekker wat rolletjes vlees en een glas sap. Toevallig appelsap omdat dat nog openstond van de zuurkool gisteren. Maar appelsap is eigenlijk suikerwater dus alleen goed om het vochttekort na de nacht aan te vullen. Qua vitaminen en vezels is appelsap waardeloos. Normaal gesproken geef ik de kinderen dan ook een glas sinasappelsap. De aanbeveling vanuit het Voedingscentrum is 2 stuks fruit per dag en 200 gram groenten. Dat is best veel en ik denk dat wij daar niet elke dag aan komen, net zoals de meeste mensen. Maar met wat fruit en groenten bij het ontbijt heb je in ieder geval een beginnetje. Verder krijgen de kinderen bij hun ontbijt ook meteen hun pillen. Terry een multivitamine en 2 capsules vitamine D, Indy zijn ADHD medicatie, teunisbloemolie voor zijn eczeem, 2 vitamine D capsules en ook een multi. Er moet eigenlijk ook nog visoliecapsules bij maar die zijn op en moet ik nieuw halen.

Voor Terry vul ik dan nog een broodtrommel en Indy krijgt weer wat als hij uit school komt. En voor morgen ga ik weer wat anders verzinnen. Afwisseling doet eten tenslotte 🙂