Slaapapneu

CPAPPatrick heeft al een paar jaar slaapapneu en sinds een jaar ook een CPAP.  Op het plaatje staat zo’n CPAP.

Hiermee slaapt ‘ie beter maar het houdt nog niet over. Jammer genoeg heeft Patrick veel problemen met de maskers, ondertussen ligt hier een mooie verzameling van maskers die niet geschikt waren. Gisteren kwam weer iemand van Tefa om een ander soort masker te brengen wat Patrick dan kan proberen. Tefa is het bedrijf wat de apparatuur en maskers levert. Een hele nieuwe uitvoering met een gel in de rand waardoor het niet meer zou moeten lekken. Hij heeft het nu 1 nacht gebruikt maar het is te klein en lekt lucht langs de rand. Die lucht is koud en dat is een hinderlijk gevoel als je slaapt. Daar wordt je dan weer wakker van. Helaas dus weer een misser.  Slapen met zo’n apparaat is niet geweldig maar Patrick slaapt nu tenminste weer een beetje. Eerst werd hij 23 keer per uur wakker ‘s nachts. En dan rust je niet bepaald uit. Hij was moe als ‘ie opstond en viel de hele dag door in slaap. Hij had nergens zin in en ook zijn humeur was vaak om op te schieten.

Sinds hij die CPAP gebruikt heeft hij weer wat energie en komt vaak de dag door zonder in slaap te vallen. Dus al met al is het een hele vooruitgang 🙂 Hij is ook lid geworden van de patientenvereniging voor mensen met apneu en het is verbijsterend om te lezen hoeveel mensen dit soms al jaren hebben zonder te weten. En er vaak ontzettend onder lijden vooral. In het begin toen Patrick zich niet goed voelde en vooral moe en futloos was heb ik op internet gezocht  wat er aan de hand kon zijn. Eigenlijk kwam ik al meteen uit bij die slaapapneu en toen ik het Patrick liet lezen herkende hij bijna alles. We zijn toen naar de huisarts gegaan en die zag het er ook wel in maar die vond dat Patrick eerst moest afvallen en meer bewegen want dan kon die apneu ook verbeteren. En dat heeft Patrick ook geprobeerd maar hij was vaak zo ontzettend moe dat er niks van meer bewegen kwam. En dus ook niet van afvallen. Patrick werkte toen nog bij Dirix en hij sleepte zich de dag door om uitgeput op de bank te ploffen als ‘ie thuis kwam. Hij bleef op de bank liggen totdat hij om een uur of 10 genoeg energie had verzameld om te douchen en naar bed te gaan. Hij had geen puf meer om iets te ondernemen met de kinderen of om te klussen in huis wat eigenlijk wel heel dringend moest. Na een paar maanden zijn we toen naar de huisarts terug gegaan en Patrick werd toen doorverwezen naar de KNO arts. Die heeft hem nagekeken maar kon niks afwijkends vinden. Daarna moest ‘ie naar de neuroloog en die heeft hem ook weer onderzocht en uiteindelijk die CPAP voorgeschreven. We hadden daar hele hoge verwachtingen van maar die zijn helaas niet uitgekomen. Patrick voelt zich wel beter maar het houdt niet over. Hij slaapt wel beter maar is nog steeds moe als ‘ie wakker wordt. Daarom heeft ‘ie een paar weken geleden een lumbaalpunctie  gekregen in het Atrium waarbij ze hersenvocht hebben afgetapt. Het schijnt dat onderaan je ruggemerg een klein zakje zit waar hersenvocht in zit en waar ze het makkelijk er uit kunnen halen. Dat moet onderzocht worden en op die uitslag zitten we nog te wachten. Ook heeft hij weer een slaaponderzoek  gehad. Deze keer was het overdag en werd gemeten of en hoe snel Patrick in slaap valt. Toevallig had ‘ie net een fitte dag maar goed, hopelijk hebben ze toch iets nuttigs aan gegevens. Wat wel een heel vervelende gedachte is, is dat dit nooit meer overgaat. Hij moet elke nacht met dat masker slapen, waar je natuurlijk wel aan went maar toch. Fijn is het niet.

One thought on “Slaapapneu

  1. Jeetje, wat een verhaal!
    Naar voor Patrick, maar laten we jou ook niet vergeten, jij ligt er tenslotte naast. Lijkt me heel heftig, zo’n continue aanslag op je nachtrust. Ik hoop dat het nieuwe apparaat de hooggespannen verwachtingen doet uitkomen, good luck!

Comments are closed.